« I blåregnets tid | Main | Svenska djur i förbjudna system. »

01/13/2008

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Johan

se även det här resultatet av politikernas "lek" med medborgarnas pengar för att styra konsumtionen:

"Ethanol program milks consumers dry"

http://www.cato-at-liberty.org/2008/01/15/ethanol-program-milks-consumers-dry/

Anna Olsson

En husdjurare kan inte låta bli att dra en parallell till det klassiska resonemanget kring husdjursproduktion. Det vill säga att det är resursmässigt ineffektivt att basera husdjursproduktion på primärprodukter som kunde gå till direkt mänsklig konsumtion.

Jussi Tammisola

Harald Cederlund skrev om biobränslens "grönhet". Det är ändå så att odlingsväxter i fråga har ännu inte förädlats speciellt för detta slags bruk. Således kan deras eko-effektivitet ofta mycket förbättras. Ett exempel: sockerrörens sockerhalt har nyss fördubblats i ett enda steg med genteknik (se föreläsningens www.geenit.fi/EPxstr070208sv.pdf sida 7), och odlingsförsök är redan på gång i Australien.
Anna Ohlson ska jag påminna om att växter alltid använts för många olika åndamål. Med stärkelse kan vi kanske mest effektivt göda oss men den passar också på ett miljövänligt papper (se föreläsningens sidor 58-61).

Harald Cederlund

Studien som Jussi hänvisar till är den här:

Wu J & Birch RG. 2007. Doubled sugar content in sugarcane plants modified to produce a sucrose isomer. Plant Biotechnology Journal 5: 109-117.

Sådana förädlingar skulle ju såklart kunna medföra en avsevärd förbättring av ett biodrivmedels miljöprofil. Särskilt om man också lyckas översätta det dubblade sockerinnehållet till en halverad markyta per producerad etanolenhet (vilket ju kanske inte är helt självklart?).

Jag har också en känsla av att det finns en högre acceptans hos allmänheten för genmodifierade grödor som används för biobränsleproduktion jämfört med GMO:s för livsmedelsproduktion (där man ju kan läsa om en del av kontroverserna här på bloggen).

The comments to this entry are closed.