« Angående antibiotikaresistens i GM-grödor | Main | ”Vad är GMO?” »

07/15/2008

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Dennis Eriksson

Jag håller helt med dig, Harald. Det är ju inte alls illa! Jag tycker att 1-1,5 % låter mycket, och är tveksam till om det verkligen blir så mycket i slutänden. Men om siffrorna stämmer så är det fantastiskt vad man kan åstadkomma genom en relativt liten insats. För oss i min familj så kändes det (hittills i alla fall) väldigt enkelt att slopa en köttdag i veckan. Om alla hushåll i Sverige skulle göra denna enkla insats (dvs de som inte redan har en hög andel vegeratisk kost) så skulle alltså Sveriges hushåll minska sin totala miljöpåverkan med 1-1,5 % i ett nafs! Det är trots allt inte att förakta.

Vad det handlar om är ju det välkända talesättet ”många bäckar små”. Jag ser en minskad köttkonsumtion som en del av en något mer miljömässigt hållbar livsstil. Annat man kan göra är till exempel följande:

- Undvik att slänga någon mat
- Köp lokalt odlat efter säsong
- Koka potatis och grönsaker i mikrougn
- Tina mat i kylen så drar kylen mindre energi
- Frosta av frysen
- Ät inte jätteräkor, fisk från hotade bestånd m.m.
- Utnyttja eftervärmen i spisen
- Sänk värmen inomhus med en grad, och se till att ha täta fönster
- Släck lampor i rum du inte är i
- Inga apparater i standby-läge
- Välj grön el
- Använd lågenergilampor
- Snålstrilande duschmunstycke
- Fyll tvättmaskinen och överdosera inte tvättmedlet
- Undvik att köra bil om det finns alternativ, tex bilpool, kollektivtrafik eller cykel.
- Sätt ”Reklam – nej tack”-lapp på dörren
- Välj bort telefonkatalogen
- Sluta röka

Detta är bara lite spridda exempel och listan kan göras mycket, mycket längre. I ärlighetens namn ska jag säga att jag nog inte lever till hundra procent efter dessa råd i alla lägen, men jag har det som lite riktlinjer och försöker tänka på´t så gott jag kan. Sammantaget så kommer man förhoppningsvis upp i ett antal procents minskad miljöbelastning.

Harald Cederlund

Tja, det var ju som sagt "snällt räknat" :) - men det förefaller ju troligt att det faktiskt har en märkbar effekt. Och kan man lägga till några andra små bäckar till det...

Var avbeställer man egentligen telefonkatalogen? Jag tror nästan att jag får flera stycken i dagsläget - men jag vill inte ha dem.

Dennis Eriksson

Info om att avbeställa telefonkatalogen finns på Eniros hemsida:

http://www.enirosverige.se/se/Sverige/Kontakt/Avbestallning-av-telefonkatalogen-Gula-Sidorna/

Men vi som bor i lägenhet (hyres eller bostadsrätt) behöver inte avbeställa. Det räcker med att inte ta ett ex när den ligger i trappen, så hämtar Eniro tillbaka överblivna ex och delar ut i andra områden. Helst vill man väl i och för sig se att de inte trycker dem överhuvudtaget, men det kommer väl dit så småningom förhoppningsvis.

manon

Varför alls slopa köttet? Det är det för människan stora nyttiga inslaget i kosten tillsammans med animaliskt fett även i smör och grädde. Det som måste bort är snarare färsk frukt inte bara för transporterna utan framför allt för att de har så hög halt av kolhydrater helt utan betydelse för hälsan.
Bort med frukten.

The comments to this entry are closed.